Supersnabb tungteknik för saxofon [videoinstruktioner]

Annons:

Hur använder man tungan för att spela de där snabba sexton- eller trettiotvåondelarna på saxofonen? Låt mig tipsa dig om en mästare på olika tungtekniker som dessutom visar hur man gör med bra instruktionsvideos på YouTube. Derek Brown är saxofonisten från Chicago som gör videos under signaturen Beatbox Sax.

Dubbeltunga

I den här videon förklarar Derek den grundläggande dubbeltungtekniken går ut på att man säger ta-ka-ta-ka-ta-ka med tungspetsen rörande vid rörbladets spets när man säger ta, medan ka bara stänger lufttillförseln utan att röra vid rörbladet.

Fliptunga

En alternativ teknik som kan vara lättare att lära sig, är den som Derek kallar för flap tounguing. Den innebär att man flippar tungan upp och ner och rör vid rörbladets spets både på vägen upp och på vägen ner. Den här tekniken lämpar sig bättre när du ska spela legato. Ta-ka-ta-ka blir av sig självt lite mer staccato. Nackdelen med fliptekniken är att man kan få ont i tungan om man spelar så en längre stund.

Observera att båda dessa tekniker kräver väldigt mycket övning innan du kan kan spela jämt, snyggt och snabbt. Så ha tålamod med dig själv och öva, öva och öva!

Hur gör du? Har du tips för snabbare eller bättre tungteknik? Kommentera nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *