Köpguide saxofon

Köpguide när du ska köpa begagnad saxofon

Annons:

Här är 15 viktiga saker att tänka på när du ska köpa en begagnad saxofon:

 1. Modern eller vintagesaxofon? Det kan kännas spännande att köpa en vintagesaxofon (gammal) med ett oxiderat eller till och med slitet utseende och ett speciellt sound. Men tänk på att gamla saxofoner kräver justering oftare och att de är svårare att spela på än en modern saxofon. Det finns nya saxar som har både vintagelook och -sound. Tonen beror förstås också mycket på valet av munstycke, rörblad och saxofonistens egen tonbildning.
 2. Vilket märke? Säkra märken är Yamaha och Yanagisawa från slutet av 80-talet och framåt samt Selmer gjorda i USA. På senare år har det kommit många nya märken från Kina och Taiwan som är otroligt bra för pengarna men det finns inte så många av dessa på begagnatmarknaden ännu. Exempel är P Mauriat (köp endast från 2008-), Macsax och Chateau. Är du ute efter en bra nybörjarsax så se till att du köper något som är lätt och roligt att spela på i förhållande till vad du betalar. Då tänker vi kanske främst på en ny Windcraft, Walstein eller John Packer. Se bara till att du köper den hos en specialist som erbjuder gratis efterjustering inom några månader.
 3. Köpa privat eller hos en musikaffär? Om du har råd så kan det vara klokt att köpa även en begagnad saxofon hos en musikaffär som är specialiserad på saxofoner. Där kan du förvänta dig att instrumentet är genomgånget och har en beskrivning som stämmer med verkligheten. Erkänt bra specialister som säljer begagnade saxofoner är Windcorp, Uffes blås, Selma Music och Peter Törnqvist.
 4. När du ringer – fråga efter serienummer så du kan kolla hur gammal saxofonen är. Sedan googlar du bara märket +serial+number så hittar du info om kända saxofoner.
 5. När du besöker – ta med dig en saxofonspelande vän om du inte spelar själv. Ta med dig ditt favoritmunstycke och rörblad, samt en lampa som du kan stoppa in i saxofonen för att kolla om den är tät.
 6. Titta efter bucklor. Om den har bucklor har den troligen blivit tappad. Om den har blivit tappad, blev den inlämnad på verkstad för justering efter det? Små bucklor typ 5 mm kan ha uppstått när spelaren stött saxofonen i sidled mot något och behöver inte ha någon betydelse för ton eller spelbarhet. Nacken får dock inte ha några bucklor alls!
 7. Fråga om saxofonen haft någon skada som blivit reparerad.
 8. Titta om kroppen är sned. Om kroppen är sned så har troligen även bockarna dragits sneda, stänger kan vara sneda eller kan inte röra sig som de ska, och putor kanske inte täcker tonhålen som de ska.
 9. Titta efter lödningar som inte verkar vara gjorda på ett professionellt sätt. Sådant kan tyda på att saxofonen blivit reparerad av någon som inte är proffs.
 10. Titta efter lacksläpp på nacken eller andra tecken på att nacken varit böjd. Det är inte ovanligt att nacken böjs om man sätter på munstycket efter att nacken satts på kroppen. Nackens kondition är känslig för instrumentets spelbarhet och ton. Det är ingen katastrof om nackkorken är dålig. Kostar ca 250 kr att få den bytt.
 11. Kolla om saxofonen är tät genom att stoppa in en lampa i kroppen, gå in i ett mörkt rum och stänga alla putor. Inget ljus ska lysa fram mellan putorna och tonhålen.
 12. Kontrollera putornas skinn. De ska inte vara gröna, smutsiga eller torra.
 13. Hur luktar saxen? Om den luktar illa så tyder det på att ägaren slarvat med rengöringen vilket förkortar putornas livslängd.
 14. Spela! Spela dina favoritlåtar och oktaver för att kolla intonering. Spela genom alla toner kromatiskt. Hur känns den? Hur låter den?
 15. Räkna med att du behöver lämna in din saxofon för en genomgång hos din lokala specialist.

Läs även: Hur väljer jag rätt  munstycke?

Hitta begagnad saxofon här »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *