svabba saxofonen

Hur man rengör och tar hand om sin saxofon

Annons:

Om du rengör (torkar ur) din saxofon på rätt sätt efter varje spelning så kan dina putor ha en livslängd på 20-30 år. Om slarvar med att torka ur saxofonen så kommer du att behöva byta putor efter 3-5 år, en onödig kostnad på 5-7000 kr. Här har du några tips på hur du håller din saxofon ren och lättspelad:

 1. Sätt alltid på munstycket på saxnacken innan du sätter nacken på saxofonen! Det är vanligare än man tror att både nacke och saxofonens kropp böjs med dyra justeringar som följd.
 2. Spela inte när du har ätit sött.
  Socker och saliv bidar en hemsk beläggning på putorna som gör dem kladdiga så att de klibbar fast. Inte så kul. Så borsta tänderna innan du spelar. Gör du det så förebygger du dessutom dålig lukt ur din saxofon.
 3. Håll alltid saxofonen i klockstycket.
  Om du håller runt stängerna så kommer de att bli böjda och du förstör din saxofons ”action”.
 4. Häll ur uppsamlad kondens genom klockstycket.
  Om du spelat länge så kan det ha samlats mycket kondens nere i böjen. Häll ur detta genom att tippa saxofonen framåt innan du svabbar ur den.
 5. svabba saxofonen
  Dra en svabb genom saxofonen nerifrån

  Torka ur nerifrån.
  Börja alltid nerifrån klockan med en svabb och dra uppåt. Saxofonen är fuktigast upptill. Den fukten vill du inte dra ner till de lägre putorna.

 6. Använd inte en ”padsaver” som svabb.
  En ”padsaver” är inte till för att rengöra saxofonen. Du ska först torka ur saxofonen enligt ovan, annars styr du bara ner fukten med padsavern och håller kvar den i saxofonen.
 7. Rengör oktavhålet.
  Oktavhålets funktion är kritiskt för funktionen av din saxofon och har en tendens att klägga igen. Använd gärna en svabb för putor.
 8. Ta bort rörbladet och rengör munstycket. Annars samlar du snabbt på otrevligheter mellan röret och munstycket och får beläggningar inuti munstycket som är svåra att få bort och luktar illa. Använd en svabb som du styr eller drar genom munstycket. Använd inte hett vatten! Det kan få munstycket att ändra form och bli värdelöst. Använd heller inga starka kemikalier. Det kan ändra den kemiska strukturen i ett ebonitmunstycke och förändra dess egenskaper.
 9. Stäng inte lådan direkt efter spelningen.
  Även om du torkat ur saxofonen bra så finns det fukt kvar. Om du låter lådan vara öppen en stund så stänger du inte inne lika mycket fukt. Det är bra både för putorna och för att hålla borta dålig lukt.

Det skulle vara roligt att höra dina tips om hur man tar hand om sin saxofon – skriv en kommentar!

Relaterat: Vad gör man om saxofonens putor klibbar fast?

En reaktion på ”Hur man rengör och tar hand om sin saxofon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *